Brundibar

Het verhaal:

Brundibar is een bijzondere opera die in 1941 geschreven is door de Tjechisch Joodse componist Hans Krasa (net voordat hij werd gedeporteerd naar het concentratiekamp Theresienstadt, (1899-1944). Deze opera, op het libretto van Adolf Hoffmeister, is nauw verbonden met het tragische lot van de joodse kinderen in het ghetto van Theresienstadt. Zelfs onder de zware omstandigheden wisten de ghetto bewoners verschillende culturele activiteiten te ontplooien. Zo werd er aan muziek en toneel gedaan, en er werden tijdschriften met eigen gedichten en tekeningen gemaakt.

Een van de grootste successen was de kinderopera Brundibár: sinds de première op 23 september 1943 werden er 55 voorstellingen gegeven. In de herfst 1944 werden echter de meeste kinderacteurs op transport naar Auschwitz gesteld en omgebracht. Elke uitvoering van deze opera is dus behalve een muzikale belevenis ook een herinnering aan de eerste vertolkers.

De opera zelf is een simpel verhaal over vriendschap en het goede dat over het kwade zegeviert. Een kinderverhaal over de belangrijkheid van vriendschap in tijden van grote zorgen. Kinderen die – door hun krachten te bundelen en samen te zingen – de boze orgeldraaier Brundibár (Brompot) overwinnen. Dat was een waar hart onder de riem steken voor de kinderen in Theresienstadt. Ze zongen de pakkende melodieën op swingende muziek met veel plezier. “Brundibár wordt een van de weinige mooie herinneringen aan deze plek”, schreef een van de kinderzangers daarover.

Reserveren Brundibar Synagoge Tilburg, Willem II straat 20

Zondag 15 april : 14.30 uur & 16.30 uur          Zondag 22 april :  14.30 uur & 16.30 uur

Post Author: bieke -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *